Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Platsen

-Här är det sa vi när vi första gången kom hit - såg byggnaden och den underbara miljön runt om. Spontana orden från lärarmakarna Berit och Borens sagda efter ett långt sökande efter "drömplatsen" för bosättning. Stort hus -fria omgivningar och drömmen om att kunna hålla "stall" för de älskade hästarna. Ty sådana fyrbeningar har hela Ahlberg-familjen på hjärnan. Från de små pyttesmå russen till de största av ponnyras: Connemara och New Forest. 

- Här är det - familjen som finner vad man söker. Året är 1964. Göteborg, Trollhättan är bland tidigare bosättningar - men man söker friare vidder. Vill närmare naturen. Det är i Skåne man finner ro... Ljungabolet blir adressen för gott. Lindebolet är nya hemmet. "Herrgården" kallad av folket i bygden. Detta långt före epoken Ahlberg. 

- Det var en direktör från Helsingborg som lät uppföra villan på 1940-talet, förklarar Borens Ahlberg. En mäklare visste att vi var ute efter vårt "drömslott" - stället med naturen nära och plats för våra djur. Han ringde - och vid blotta åsynen av den gula villan i herrgårdsstil på åshöjden kom kännslan som utlöser orden: Här är det.

Nu är man här. Med tre söner, en dotter, 10-talet hästar, får, 2 hundar, 2 katter - och med i bagaget har man utanpå hästintresset (och för djur i allmänhet) också hela kapellet av musikinstrument. Vad gäller sådant har man prövat det mesta. En rätt underlig konstellation: Hästar i minimått och musik i massor. Inte att undra på att av sådant blir en klubb.

 En Lindebolets ponnyklubb -  Del av artikel pubilicerad i Helsingborgs Dagblad Onsdagen den 19 juli 1978

Klubben

När Berit och Borens älsta son Bernt tyckte det var tråkigt att rida själv så bestämde de sig för att sätta in en annons i tidningen

"-Vem vill komma och rida på våra snälla ponnyer" skrev man och intresset var stort. Efterhand införskaffades fler hästar, och Barnflickan Ingrid Andersson(?) tyckte att det skulle bildas en ponnyklubb, detta ledde till att  "Ljungabolets ponnyklubb" bildades 1967 

Men när det sedan var dags att registrera sig som "Ljungabolets stuteri" visade det sig att namnet redan var upptaget. Man funderade och frågade runt och namnet Lindebolet växte fram. 1973 bytte då föreningen namn till Lindebolet och en allé med Lindar planterades upp till Gula huset.

1971-72 Köpte Berit och Borens Henninggården, som till att börja med hyrdes ut. Men efterhand som åren har gått så har mer och mer av verksamheten flyttat dit. 1988 flyttade Eva Fjäll med familj till Henninggården efter att ha hyrt "lillstugan" flera somrar. Eva som själv varit aktiv i föreningen sen 1969 och nu leder den mesta av klubbverksamheten själv året om.

2009 Avled Berit i en ålder av 80år, Berit var en eldsjäl i föreningen och målet är att fortsätta driva klubben i hennes anda. 

Till minne av Berit Ahlberg klicka på länken för att läsa http://hd.se/familj/2009/11/12/till-minne-av-berit-ahlberg/

2011 flyttade hela verksamheten till Henninggården. Stugor byggdes och en lägerträdgård skapades, då Berits barn nu har som tanke att själva flytta till sitt barndomshem "Gula huset"